
Urządzając lokal gastronomiczny, musisz skompletować wiele urządzeń – jak m.in. kuchnia indukcyjna, solidny i niezawodny piec, urządzenia do chłodzenia i mrożenia produktów spożywczych, do przechowywania czy drobne akcesoria. Oto nasz TOP 3.
Wydajny piec konwekcyjny
Urządzeniem niezbędnym w każdym lokalu gastronomicznym jest m.in. piec oraz kuchnia. To podstawowy sprzęt, który pozwala przyrządzić różne dania – kuchni polskiej, włoskiej, hiszpańskiej czy amerykańskiej. Piec konwekcyjny to piekarnik elektryczny lub gazowy, który ma wbudowany wentylator. Z kolei konwekcyjno-parowy wyposażony jest w wentylator i wtrysk pary. Natomiast piekarnik z termoobiegiem ma wentylator oraz wbudowaną grzałkę.
Piec konwekcyjny ma szerokie zastosowanie – pozwala m.in. na pieczenie, gotowanie na parze, grillowanie, pieczenie z sondą, regenerowanie, blanszowanie, smażenie czy także wędzenie potraw. W takim piecu mięso jest konserwowane w tłuszczu przez kilka godzin lub dni poprzez gotowanie w niskiej temperaturze. Dzięki tej metodzie jest delikatne i kruche.
Nowoczesne kuchnie indukcyjne
Zaletą kuchni indukcyjnej jest między innymi optymalne wykorzystanie energii elektrycznej – aż 90 proc. energii jest zamieniana na ciepło w garnku. Płyta nie nagrzewa się, a cewka indukcyjna wytwarza pole magnetyczne między nią a stojącym na niej naczyniem, np. garnkiem, wokiem, rondlem czy patelnią.
Kuchnie indukcyjne cieszą się coraz większą popularnością i zastępują tradycyjne palniki gazowe nie tylko w polskich domach, ale też w profesjonalnych kuchniach w restauracjach. Proces gotowania na kuchni indukcyjnej trwa minimum czasu, a po zestawieniu naczynia z płyty grzanie od razu ustaje.
Komory chłodnicze i mroźnicze
Lista zakupów ze sprzętem do restauracji nie jest krótka i na pewno nie może na niej zabraknąć urządzeń do chłodzenia i mrożenia żywności – jak m.in. komory, witryny czy szafy. Ich wybór jest bardzo szeroki, a rola niezwykle ważna – odpowiadają za świeżość produktów spożywczych. Dobrej jakości komory chłodnicze, wykonane z wysokogatunkowej stali, to absolutny must have w lokalu gastronomicznym. Mogą służyć też jako komory mroźnicze.
Komory chłodnicze oraz mroźnicze budowane są z klasycznych płyt warstwowych o grubości około 80-100 mm i mają różną pojemność. Dużą zaletą komory jest też możliwość kontrolowania temperatury, co gwarantuje najlepsze warunki do przechowywania żywności, różnego typu produktów – m.in. mięs, ryb czy warzyw. Dodatkowo pozwala kontrolować poziom wilgoci produktów.