
W Polsce tradycja ziołolecznictwa sięga bardzo daleko. Nasze prababki krążyły co dnia po lasach w poszukiwaniu odpowiednich ziół, które mogłyby przynieść ulgę w różnych schorzeniach. Choć sposób zdobywania ziół dzisiaj nieco różni się od tamtych czasów, to wiele z gatunków roślin leczniczych stosowanych jest do dnia dzisiejszego.
Najpopularniejsze zioła w Polsce
Zaliczyć można do nich na pewno miętę, pokrzywę i rumianek. Zioła te to sztandarowe gatunki, które znane są praktycznie wszystkim. Zapewne każdy z nas w momencie nudności, gdy jest nam „niedobrze” w pierwszym odruchu sięga po coś miętowego: gumę do żucia, miętowe pastylki czy krople na bazie mięty. Mięta odświeża, łagodzi uczucie mdłości i ułatwia wzięcie głębszego oddechu. Herbatka z mięty usprawnia proces trawienia oraz rozluźnia spięte mięśnie brzucha. Pokrzywa z kolei to remedium na piękne włosy, dobrą krew i pozbycie się kamieni nerkowych. Napary z pokrzywy dzięki zawartości minerałów – głównie krzemu i wapnia oraz witamin C, K i z grypy B działają wzmacniająco na organizm oraz oczyszczają krew. Rumianek kojarzy nam się z czymś co przynosi ukojenie – łagodzi ból brzucha, ułatwia zasypianie, regeneruje i goji podrażnienia skóry. Takie funkcje pełni właśnie ziele rumianku.
Jak rozpoznać zioła?
Wiele z ziół wykazuje cechę charakterystyczną dla swojego gatunku. Łatwo będzie więc nam rozpoznać pokrzywę – której łodygi podrażniają skórę. Znajdujące się na łodydze kłujące włoski, zawierają kwas mrówkowy. Nieplanowane spotkanie z pokrzywami, często kończy się piekącymi bąblami na skórze. Kiedyś sądzono, że kwas ten ma właściwości lecznicze, a poparzenie pokrzywą komentowano „będziesz zdrowszy!” Mięta ma cudowny, rozpoznawalny zapach, który ulatnia się przy potarciu liści. Rumianek posiada żółtą główkę, otoczoną białymi płatkami oraz silnie rozgałęzioną, nagą łodygę. Roztacza również aromatyczny, przyjemny zapach.
Hodowla ziół w domu
Jak najbardziej warto mieć w domu doniczki z ziołami. Wiele z nich ozdabia parapet, uwalnia piękny aromat, a przy okazji jest przydatna w kuchni i apteczce domowej. Mięta pieprzowa, bazylia, pietruszka, rozmaryn i tymianek to najprostsze w uprawie rośliny lecznicze. Szybko rosną, nie mają szczególnych wymogów oraz świetnie sprawdzają się w świeżej postaci jako dodatki do dań oraz napojów.